nl
Login


Login Register
X

There are no products in your shopping cart yet.

Er bestaan verschillende termen voor het afweren van negativiteit en magie. De meesten zijn in het Engels, simpelweg omdat deze de lading soms wat beter dekken dan in het Nederlands. Of omdat de vertaling een beetje suf kan klinken. Hot foot magie klinkt net even wet beter dan hete voeten magie. Ook in de shop en in de cursussen en opleidingen houden we meestal de traditionele namen aan.


Hier vind je een klein overzicht met bekende termen, namen en verschillen in afweren:
 
 • Cast Off Evil: wordt gebruikt om los te komen van slechte gewoonten en vervelende personen. Vaak zijn dit mensen die je kent.
 • Run Devil Run: stuurt erg vervelende mensen en energie ver weg.
 • Uncrossing: deze artikelen gebruik je om vloeken, hexen, ongeluk en jinxes weg te werken.
 • Banishings: laat je los komen van mensen, situaties en energie in het algemeen. Het kan hierbij ook gaan om onbekende mensen.
 • Reversals: deze keren een situatie om.
 • Jinx removers: worden gebruikt om vloeken, hexen, jinxes en al dat soort zaken te verwijderen.
 • Revenges: wraak magie.

 
Hexen, vloeken, jinxes, wat is nu eigenlijk het verschil?

Interessant genoeg was term "vloek" of “curse” geen bekende naam binnen de traditionele magische gemeenschappen. Men vermoed dat deze terminologie is meegekomen vanuit de Europese tradities. Binnen Hoodoo (African American Folk Magic) zijn woorden als Crossing, Evil Eye en Jinxes veel gebruikelijker. Dit verklaard waarschijnlijk ook dat we het woord vloek wel kennen, maar weinig gebruik maken van andere termen. In de geschiedenis trokken ‘wij’ naar het nieuwe land en namen onze magische woordenschat mee. Er kwam geen woordenschat terug.

Heden ten dage worden deze termen door elkaar gebruikt. Men spreekt over vloeken, jinxes en crossing en ze verwijzen hiermee naar hetzelfde. Toch is dit niet helemaal waar. Er zit wel degelijk een magisch verschil tussen, net als bij het verschil tussen een talisman (trekt energie aan) en een amulet (weert energie af). Als je leest over een talisman die negatieve energie afweert dan weet je al een beetje dat de verkoper er niets van heeft gesnapt……

Hier vind je een klein lijstje met verschillen. Natuurlijk is de uitleg arbitrair. Dit zijn de termen met uitleg die wij in de shop aanhouden.
 
 • Hex = is gebonden aan een fysiek voorwerp. Komt waarschijnlijk van het Pennsylvania Duitse woord voor hexe. Denk aan een heksenfles voor negatieve doeleinden. De hex wordt gezien als pittige magie die groot ongemak veroorzaakt.
 • Curse = is niet gebonden aan een fysiek voorwerp, maar is verbaal en soms ook geschreven. Denk aan spugen op de grond. Dit is het tegenovergestelde van een blessing (“blessed be”). Een vloek kan een leven lang duren.
 • Jinx = een negatieve spell of charm. Denk aan het plaatsen van poeders, zouten en dergelijke. Jinxes zie je terug in ‘foottrack magic”. Hoewel negatieve energie natuurlijk negatieve energie blijft, wordt een jinx vaak als minder ontwrichtend ervaren.
 • Crossing = dit is de situatie op zich. Men zegt dat iemand te maken heeft met ‘crossed conditions”. Dit betekend dat bovenstaande op de persoon is uitgevoerd. Het wordt gezien als het bewust of onbewust overhoop halen van iemand leven.
 • Throwing = het gooien of werpen van energie en/ of magie naar iemand. Meestal hangt er geen positief gevoel of intentie aan.
 • Evil Eye = het bewust of onbewust geven van negatieve blikken. Een boze puber is een typische vorm van onbewuste evil eye.

Zoals je ziet bestaan er nogal wat verschillende terminologieën, en elke ervan heeft zijn eigen zwaarte en gevolgen. En dit zijn dan alleen de betekenissen die wij aanhouden bij Wendy Roses Brews. We kunnen dus ook niet vaak genoeg blijven zeggen: “Laat jezelf geen vloek aanpraten”!. Iemand moet minimaal de bovenstaande kennis en ervaring hebben, al dan niet vanuit de eigen magische traditie, om onderscheid te kunnen maken tussen de verschillende magische uitingen, en deze ook nog vorm kunnen geven op magisch/ ritueel gebied!Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.